Dişlerimizi uzun süre fırçalamadığımız durumlarda diş yüzeyinde plak (tartar) birikmesi gerçekleşir. Plak zamanla sertleşerek diş taşını oluşturur. Oluşan diş taşı, hem dişlere hem de diş etlerine zarar verir.
Diş taşı, diş plağı ve tükürüğümüzde bulunan minerallerin birleşerek zamanla sert bir yapıya dönüşmesiyle diş yüzeyinin diş etiyle birleştiği çizginin altında oluşur. Diş plağı uzun süreli diş fırçalamama sonucunda diş çevresinde biriken gıda artıkları ve ağız içi mikroorganizmalardan oluşmaktadır.
Dişlerimizi düzenli fırçalamak, diş ipi ve ağız gargaraları kullanmak diş plağı oluşumu ve sonuç olarak diş taşı oluşumunu engeller.
Diş Taşına Ne Sebep Olur?
Diş taşı oluşumunda tükürüğünüzdeki mineraller etkili olmakla birlikte yiyeceklerin diş yüzeyinde birikmesiyle dişlerimizin üzerindeki yapışkanlık hissi veren plak birikimi gerçekleşir. Diş plağı genellikle açık renkli ve sarımsı görünümdedir. Diş taşı üzerinde biriken yiyecek ve içecekler nedeniyle diş taşının rengi koyulaşabilir.
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?
Düzenli diş fırçalanmasıyla diş taşı oluşumu engellenebilir. Bazı durumlarda genetik etkilerle kişilerin tükürüğündeki minerallerin yapısı ve miktarı nedeniyle diş taşı oluşumu kaçınılmazdır. Yine de plak birikimini azaltmak için aşağıdaki uygulamalar önerilebilir.
- Dişleri günde iki kez 2 dakika fırçalamak
- Uygun boyutta ve sertlikte bir diş fırçası kullanmak
- Gargara kullanımı
- Diş ipi kullanımı
- Florürlü diş macunları kullanımı
- Şekerli ve asitli gıdalardan kaçınmak
- Yemekten sonra diş fırçalama veya ağzı suyla çalkalama
- Sigara ve tütün ürünleri kullanmama
- Düzenli olarak diş hekim kontrolünde olma
Diş Taşları Nasıl Temizlenir?
Diş taşı temizliği diş hekimleri tarafından yapılan bir uygulamadır.
Ağrılı ve acılı bir işlem olmadığı için anestezi gerektirmez. Diş etlerinde şişlik, kızarıklık ve ağrı şikâyeti olan hastalarımız hassasiyet hissedebilirler. Hassasiyet hissedilen bölgelere anestezi uygulanabilir. Kısa sürede diş yüzeyindeki diş taşları temizlenir.
Dt. İlknur ÇÖPÜR