Düzce Kuzey Diş Hastanesi
0380 502 37 37 0541 102 81 81

İmplant

İmplant diş tedavisi, diş kaybı sebebiyle ağızda ortaya çıkan boşluğun, çene kemiğine sabitlenen titanyum ya da insan vücuduna uyum sağlayan titanyum bileşenlerinden oluşan implantlar ile giderilmesine yarayan bir tedavi yöntemidir. Diş eksilmesi sebebiyle oluşan boşluğa yerleştirilen titanyum vidalar diş kökü işlevi görür. Bu sayede vida üzerine diş protezi sabitlenmesi mümkün olur. Bu tedavi sonucunda implant diş kökü ve üzerine sabitlenen diş protezi hastanın kendi doğal dişi gibi görünür ve doğal bir dişin yerine getireceği tüm işlevler sağlanır. İmplant tedavisinde titanyum vidaların tercih edilme sebebi, titanyumun vücut dokuları ile herhangi bir etkileşime girmeyen bir materyal olmasından kaynaklanır. Aynı şekilde tedavinin kendine has pek çok avantajı mevcuttur. Bunlar arasında en önemlisi implant tedavisi sürecinde eksikliği doldurulan dişe komşu olan dişlerin zarar görmemesidir. Komşu dişlerin kesilmesine gerek duyulmaması yani sağlıklı dişlere dokunulmaması, tedavinin bu kadar sık tercih edilmesinin en önemli sebepleri arasında yer alır.

İmplant tedavisi hangi durumlarda uygundur?

  • Hastanın iyileşmesini engelleyen ileri seviyede bir şeker hastalığı veya kalp hastalığı yoksa,
  • Hastanın kemik gelişimi tamamladıysa,
  • Hamilelik durumu veya şüphesi bulunmuyorsa,
  • Hasta yoğun olarak sigara kullanmıyorsa,
  • Alkol, uyuşturucu ve benzeri maddelerin kullanımı söz konusu değilse,
  • Hastaların baş ve boyun bölgesine radyoterapi uygulanmadıysa,
  • bağışıklık sistemi yetersizliği meydana getiren hastalıklar mevcut değilse,
  • Kortikosteroid veya bağışıklık sistemini baskılayan bazı ilaçların kullanılması gerekmiyorsa,

Kaybedilen her diş için implant tedavisi gerekir mi?

İmplant, kaybedilen her dişin yerine uygulanması ve diş eksikliğinin oluşturduğu boşluğun telafi edilmesi açısından tüm diş hekimleri tarafından önerilen bir tedavi yöntemidir. Hastanın ağız öyküsünde birden fazla diş kaybı mevcutsa, diş hekimi gerekli kontrolleri sağladıktan sonra birden fazla implant yerleştirip köprü protez uygulamayı tercih edebilir. Muayene sonrasında birden fazla implantın uygulanmasına gerek olup olmadığı değerlendirilir.

İmplant diş tedavisinin avantajları nelerdir?

  • İmplant tedavisi sonucunda kişi ağız sağlığına kavuşurken estetik kaygılarından da kurtulabilir.
  • Diş kaybıyla meydana gelen boşluk kapatılarak, komşu dişlerin eksik diş yönüne doğru kayması ve şekil bozukluğu oluşturması engellenebilir.
  • Diş eksikliği sebebiyle oluşabilecek kemik kaybı da yapılacak tedavi ile engellenebilir.
  • Tedavi sonrasında hastanın ısırma, çiğneme veya konuşma alışkanlıklarında herhangi bir değişiklik gözlemlenmez.
  • İmplant ve üzerine sabitlenmiş diş protezinde kayma, düşme ve benzeri istenmeyen durumlar yaşanmaz.
  • Oldukça dayanıklı bir malzeme kullanılarak yapılan implantlar doğru bakım sağlandığı takdirde uzun yıllar, hatta ömür boyu kullanım imkanı sunabilmektedir.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlk olarak lokal anestezi ile ağız bölgesi uyuşturulur. Uygulamadan önce alınmış olan röntgen veya tomografi sonuçları doğrultusunda belirlenen çene kemiğindeki uygun alana yuva hazırlanır ve implant yerleştirilir. Bu aşamada yerleştirilen implantın çene kemiği ile kaynaşması büyük önem taşır. Tedavinin tek aşamalı veya iki aşamalı olarak uygulanmasına göre ilerleyen prosedürler değişiklik gösterir. Tek aşamalı tedavi çeşidinde implant yerleştirildikten sonra geçici başlık uygulanır. İki aşamalı tedavide ise uygulanan implantın üstü diş eti ile kaplanır ve 3 – 6 ay arasında değişen iyileşme dönemi başlar. Bazı durumlarda protez dişlerin hemen takılması söz konusu olabilir. Her iki durumda da iyileşme süreci boyunca sert olmayan yiyeceklerin tüketilmesi ve benzeri öneriler hekim tarafından hastayla paylaşılır. İyileşme sürecinin uzunluğu uygulanan operasyonun türü, hastanın yaşı ve genel sağlık durumu, kemik yetersizliğinin mevcut olup olmaması veya alt ya da üst çeneye uygulanma durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Tedavi Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

İmplant cerrahisi uygulandıktan sonra bir miktar şişlik ve ödem meydana gelebilmektedir. Bu ve benzeri istenmeyen yan etkileri azaltmak adına işlem yapılan bölgeye hekiminiz tarafından belirtilen sıklıklarda soğuk kompres yapılması gerekebilir. Yine aynı şekilde diş doktorunuz tarafından verilen ilaçların düzenli kullanımı iyileşme sürecini hızlandırır Uygulama sonrası ağız bakımına büyük önem vermek gerekmektedir. Uygulama başarısız olduysa bunun en büyük sebebi ağız hijyeninin yeterli koşullarda sağlanamamasından kaynaklanır. Tıpkı doğal dişlerde olduğu gibi tedavi yapılan bölgeyi de düzenli aralıklarla fırçalamak gerekir. Diş fırçalamaya ek olarak diş ipi ve gargara da ağız bakım rutinine eklenmelidir. Bu sayede ağız içerisinde oluşan bakterilere karşı etkin bir savaş verilmiş olur.
Related Tags:
Social Share: