Surgical guide ismiyle de bilinen robotik implant, hastanın bir veya daha fazla diş kaybı yaşaması durumunda diş etini kaldırmadan uygulanan bir implant yöntemidir. Dikiş gerektirmeyen bir işlem olduğu için uygulama sonrası iyileşme süresi minimalize edilmiş olur.
Robotik implant nasıl uygulanır?
- İlk randevuda hastanın 3 boyutlu tomografisi çekilir. Bu tomografi 3 boyutlu implant programında incelenir ve hastanın kemik yapısı, kemik hacmi ve kemiğinin kalitesi belirlenir.
- Yapılacak implantın sanal olarak dizilimi ve pozisyonu özel bilgisayar programında tespit edilir. Bilgisayar ortamında gerçekleştirilen bu tespit, işlemin hastanın damar ve sinirlerine temas etmeyecek şekilde, doğru açı ve doğru çapta yapılmasına yardımcı olur.
- Tüm bu simülasyon sonucunda hastanın ağzına uyumlu cerrahi bir rehber üretilir. Bu sistemin sağladığı en büyük avantaj, 3 boyutlu program ile yapılmış olan planlamanın, hastada uygulama yapmadan hastanın çene yapısına uygun implantı tespit edip kolayca uygulamaktır.
Robotik implant sayesinde doktor diş etini kesip kemiği görmek zorunda kalmayabilir. Geleneksel implant tedavilerinde doktor, diş etini keserek kemiğe ulaşır ve kemiğe bakarak bir tedavi yolu izleyebilir. Robotik implant ile sinirlerin yerinden kemik kalınlığına kadar detaylı tüm bilgiler anında elde edilebilir, böylece uygun tedavi yapılabilir. Güvenli ve hızlı bir şekilde implant tedavisi imkânı sunan sistem, kanamaların ve yanlış implant uygulaması sonucu oluşan rahatsızlıkların önüne geçebilir.
Robotik implant uygulamasının avantajları nelerdir?
- İmplant süresi büyük ölçüde azalabilir.
- Robotik implant teknolojisiyle, implant konumlandırmaları isabetli yapılabilir.
- Cerrahi sonrası kanama, ağrı, şişlik kısa süreli görülebilir.
- Hastanın ağzına dikiş atılmasına gerek kalmayabilir.
- İyileşme süresi daha hızlı olabilir.
Robotik implant iyileşme süreci nasıldır?
Robotik implant yöntemiyle uygulanan tedavilerin iyileşme süresi, geleneksel implant yöntemlerine kıyasla daha kısa sürebilir. Robotik implant yöntemi diş hekimine rehberlik yaptığından, ameliyatın planlandığı şekilde devam etmesine yardımcı olur. Bu sayede işlem sonrasında hastanın yaşayabileceği sorunları minimuma indirebilir.
Kanama, ağrı, şişlik gibi komplikasyonların yaşanma ihtimalini ve süresini azaltmaya yardımcı olur. Dikiş gerektirmeyen bir yöntem olduğu için hastanın iyileşme sürecinde ağrı veya acı çekme ihtimalini düşürebilir.